Festival Terrer 2019 Notícies

El paisatge, escenari de la història

4 Setembre 2019

L’estreta i necessària relació entre l’entorn natural i l’activitat de les persones ha possibilitat l’existència de comunitats humanes, al llarg dels segles, en un territori. El paisatge del present mostra les petjades de la història en els boscos que han recuperat els terrenys antany conreats, els marges que van fer possible el treball agrícola en indrets quasi inversemblants, les construccions que aixoplugaren pagesos i pastors o els camins que comunicaven pobles i permetien el pas dels ramats. I mostra, també, les transformacions que, en els darrers anys, ha experimentat una comarca.

Però més enllà de les evidències físiques i materials, la història —dels esdeveniments i fets singulars a la vida quotidiana— es reflecteix en la immaterialitat d’un patrimoni, llegat del passat i construcció del present, que s’expressa en noms de lloc i malnoms de persones, en narracions a cavall d’uns fets històrics i de la seva recreació llegendària, en tonades de festa i cançons que han acompanyat les tasques diàries de les dones i els homes que han viscut en aquest tros de món —en podem dir ‘terrer’— que avui anomenem Priorat. Nom d’arrels històriques pregones, en referència al domini d’Escaladei, que administrativament avui abasta més pobles de les conques dels rius de Montsant i de Siurana. Comarca de llegendes, amb la del salt d’una reina mora, que més enllà d’haver existit o no va fixar en la memòria la presència andalusina al territori. O de tresors amagats en coves per frares fugint de Cartoixa, i d’ermitans mítics i de troballes d’imatges que justifiquen la construcció d’ermites que, alhora, són fites del domini terrenal dels cartoixans.

Terrer és una proposta cultural que fusiona música i paisatge, arquitectura i vi. Que ens apropa, per tant, des del present a aquest llegat material i immaterial que valorem com a patrimoni, alhora que l’enriqueix i actualitza. Músiques d’arrel, de la tradició, que incorporen sons que ens vinculen a altres indrets i paraules que expliquen històries, que transmeten creences i visions del món, religiositat popular vinculada a la terra o sentiments que transcendeixen les èpoques. Que portarà cançons occitanes a Siurana, una població que acollí, fa ben bé vuit segles, els emigrants del nord dels Pirineus que fugien de la persecució religiosa i que també la patiren posteriorment aquí.

Benvingut Terrer, i deixem que la música embolcalli el llegat de la història.

Salvador Palomar
Carrutxa

Entrades disponibles a:

Entradium.com